Actorul și poetul Dorel Vișan a fost, miercuri, 18 ianuarie, oaspete al municipiului Moinești, unde, pe scena Centrului Cultural Lira a sustinut, de la ora 18,00, recitalul-conferință „Eminescu – între Geniu, Om și Sfînt”. Evenimentul – ne-a informat expertul comunicare la Unitatea Administrativ-teritorială Moinești Viorel Costea – este dedicat Zilei Naționale a Culturii Române, celebrată în fiecare an pe 15 ianuarie, data la care s-a născut Mihai Eminescu.

 

foto credit: Gelu Scurtu

Același reital-conferință a avut loc, marți, 17 ianuarie, și în comuna Măgirești, organizat de primărie în parteneriat cu Asociația Culturală „Feed Back” din Iași și Fundația Culturală „Urmașii Răzeșilor Găzari” de pe Valea Tazlăului Sărat. Pe 18 ianuarie, la ora 11,00, la Muzeul Răzeșilor Găzari din Prăjești-Măgirești a avut loc manifestarea „Personalități ale culturii române” în dialog cu urmașii răzeșilor găzari, ediția a IX-a, la care, de asemenea, a fost prezent actorul Dorel Vișan.

     

  • Eminescu este atât de plin de simboluri, de mesaje, de metafore, încât e foarte greu să le pătrunzi. E ca şi cum ai sta de vorbă cu un om căruia nu-i cunoşti bine limba şi până te gândeşti ce a spus, mai pierzi cinci cuvinte. Aşa este şi cu Eminescu. De aceea, un recital de Eminescu este greu de dus, şi de cel care-l face, şi de cei care-l ascultă“, spune actorul Dorel Vişan.
  • „Omul poate învinge prin suferinț㔄Sfântul Maxim Mărturisitorul spune că omul, la început, a fost liber de stricăciune, dar prin călcarea poruncii dumnezeiești și-a știrbit chipul – pentru că a fost făcut după chipul și asemănarea cu Dumnezeu. Știrbindu-și chipul, nu mai putea spera nici la asemănare. Atunci Dumnezeu i-a mai dat o șansă: prin pocăință, prin chiar pătimirile pe care le-a îndurat Iisus Hristos Mântuitorul, Care a adus în lume trei lucruri fundamentale pe care Eminescu le știa. A adus Crucea – ca simbol al suferinței, a adus iubirea și a adus dovada că omul poate învinge prin suferință. Acest lucru l-a înțeles Eminescu și l-a pus în poeziile sale”, a afirmat actorul Dorel Vișan.  Semnificații le întrezărim și în „Mortua est!”: Când sorii se sting şi când stelele pică,/ Îmi vine a crede că toate-s nimică./ Ş-apoi… cine ştie de este mai bine / A fi sau a nu fi… dar ştie oricine / Că ceea ce nu e, nu simte dureri, / Şi multe dureri-s, puţine plăceri./ A fi? Nebunie şi tristă şi goală; / Urechea te minte şi ochiul te-nşală; / Ce-un secol ne zice ceilalţi o deszic./ Decât un vis sarbăd, mai bine nimic.

  •  „Trecutul trebuie adus în prezent atunci când prezentul nu mai are stabilitate”Potrivit domniei sale, Eminescu n-a fost pesimist. El a cântat timpul acesta scump care se numește viață, care ne este dat și pe care nu știm să-l folosim. A cântat vremelnicia. Eminescu nu a cântat niciodată supliciile și problemele iubirii; a cântat numai iubirea. Nu a cântat niciodată calitățile și defectele unei femei, ci numai femeia, ca în poezia „Venere si Madonă”.Totodată, Eminescu a scris niște studii extraordinare de economie, fizică și matematică, contribuții de om universal, de om al Renașterii  și, potrivit actorului, aici stă adevărata lui valoare, nu în poeziile romantice, de dragoste. La 18 ani publica un articol în revista Familia din Oradea în care vorbea de necesitatea unui teatru național, pornind de la credința că un neam care-și uită trecutul își pierde identitatea. Trecutul trebuie întotdeauna adus în prezent atunci când prezentul nu mai are stabilitate.

Please follow and like us:
0
La Moinesti Dorel Visan a sustinut recitalul EMINESCU: “OM, GENIU ȘI SFÂNT”
Tagged on:             

One thought on “La Moinesti Dorel Visan a sustinut recitalul EMINESCU: “OM, GENIU ȘI SFÂNT”

  • 13/06/2017 at 06:51
    Permalink

    A fost într-adevăr un spectacol de excepție. Foarte complex din punct de vedere artistic. O fuziune între cuvânt și muzică. Felicitări pentru articol! La cât mai multe astfel de postări!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *