Joi, 16 martie 2017, la Galeriile de Arta al CENTRULUI CULTURAL “Lira” din Moinesti a avut loc vernisajul expozitiei de pictura semnata Dumitru Macovei, un bun prilej pentru iubitorii artei de a se reintalni cu lucrarile cunoscutului pictor moinestean.

Pentru cei care inca nu stiu prea multe despre Dumitru Macovei, va putem spune pe scurt ca a absolvit Scoala de arta murala din cadrul Patriarhiei Romane si Universitatea de Arte “Luceafarul” – Bucuresti si este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania inca din 1996.

De-alungul timpului, artistul moinestean s-a remarcat prin numeroase expozitii personale in tara si strainatate, lucrari de arta murala, precum si lucrari aflate in colectii particulare din Italia, Canada, SUA, Elvetia, Germania, Anglia, Moldova, Ucraina sau Franta.

 

Născut în Moinești, Dumitru Macovei a prins dragoste pentru artă încă de pe băncile liceului. Îndrumat de Ovidiu Munteanu, profesorul său de desen din acea vreme, el a descoperit, după multe ore de lucru, că are chemare pentru artă și este pasionat de pictură.

Ceea ce a fost o sarcină școlară s-a transformat în devotament și de atunci, el nu a mai renunțat la artă niciodată. “Ma bucur nespusca am reusit in  luna martie, sa aduc  pentru moinesteni o expoziție de tablouri la Galeriile de Arta al CENTRULUI CULTURAL “Lira”. Voi expune peisaje, portrete și flori”, ne-a explicat artistul. Nu a renunțat la pictura de chevalet, chiar dacă este cunoscut mai ales pentru măiestria cu care realizează fresce în biserici. “Printr-o conjunctură de familie am ajuns pe un șantier al unei biserici. Acolo am învățat ce înseamnă pictura bisericiească, ce înseamnă programul iconografic din ierminia picturii bizantine”, a mai adăugat Dumitru Macovei.

Nu trece niciun an fără a realiza pictură pe pânză Chiar dacă de-a lungul anului este prins între lucrări la mănăstiri din diferite locuri din țară, Dumitru Macovei își face mereu timp pentru a reliza lucrări de pictură pe pânză. Adoră să redea flori, curțile caselor și să pună în lumină cu ajutorul penelului portretele oamenilor care au trăit în jurul anului 1850. “Sunt pasionat de tot ce este vechi. Ba mai mult, am pictat și mobilier antic. Este o pasiune în familie pe care o împărtășește și soacra mea, care mi-a dat un album cu fotografii autentice din acele vremuri”, a mai zis pictorul. Lucrările sale au fost expuse în toate colțurile țării dar și în Paris și Filanda, la expoziții de grup, dar și în cadrul unor expoziții personale în Germania, Belgia și Italia. Pentru că îndrăgește foarte mult și locurile unde locuiește,  a realizat o pictură de circa 200 de mp pe Casa Căsătoriilor din Moinești prin tehnica sgraffito.

Mai multe momente, surprine in imaginile de mai jos!

Please follow and like us:
0
Expozitie Pictura Dumitru Macovei Centru Cultural “Lira”
Tagged on:                     

One thought on “Expozitie Pictura Dumitru Macovei Centru Cultural “Lira”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *