La GALERIILE DE ARTA ale Centrului Cultural “Lira” municipiul Moinesti a avut loc Vineri 25 noiembrie 2016 VERNISAJUL EXPOZITIEI Carmen Poenaru

 

Rezonanta culorii !

Carmen Poenaru a pus arta mai presus de viața convențională, ruptă de trăirile spirituale. Lucrările sale, pline de lumină și de viață lăuntrică, constituie o victorie dobândită prin muncă și imaginație debordantă. În tablourile sale găsim cele mai subtile variațiuni ale luminii, un infinit joc al reverberațiilor solare, în culori când tari, când vaporizate sau irizate. Poate că de aceea pictura lui Carmen Poenaru are o puternică vibrație sufltească, un atât de luminos suflu al vieții și al ritmurilor ei.

Am scris pe Facebook că vă invit la o adevărată terapie. De ce, fiindcă fieacare dintre noi rezonăm la culoare, culoarea este foarte importantă în viața noastră. Când am dat numele acestei expoziții «Rezonanța culorii» eu m-am referit la rezonanța afectivă a culorii, pentru că ea face parte din viața noastră, ea are o sonoritate, ea are o rezonanță și noi rezonăm cu culoarea, pentru că este percepută optic, pentru că este în noi și pentru că avem nevoie de ea. Această expoziție este închinată de fapt naturii și este închinată vieții, e un cânt închinat vieții”.

 

Viata din tablouri “Fiecare cuprinde o părticică din sufletul meu, a energiei și trăirilor mele, a sensiblității cu care m-a înzestrat Dumnezeu. Nici nu s-ar putea altfel, pentru că fără această vibrație interioară linia, pata de culoare, forma și tot ce cuprinde o suprafață pictată ar fi lipsite de semnificație.”

 

 

 

De-alungul timpului v-am plimbat prin diferite sfere, am fost clowni, și ne-am distrat și am râs împreună, am fost la Balcic, am fost în India, am fost în Italia, am fost în Bulgaria, am fost în Elveția. De pe oriunde am fost am venit cu câte ceva din ceea ce am simțit, din ceea ce am văzut, din ceea ce m-a impresionat, am avut această dorință de a împărtăși cu ceilalți. De data asta vă prezint laboratorul, care e de fapt laboratorul meu de alchimie, în care am scos frumos din sertare tot ce am adunat, ca un biolog, și am adunat stări, sentimente, imagini, reflecții, muzică, pe care le-am decantat, le-am distilat, și am ajuns la esență.

Fiecare lucrare este ca un parfum, ca un ulei, ca o esență a ceva. Câmpurile au devenit o masă de verde în toată diversitatea lor de verde, apa, cu acele reflexii … sunt ore întregi de privit apa, în care soarele se reflectă… sunt imagini care s-au imprimat undeva, în minte, și care la un moment dat au fost scoase, ca un dosar, au fost lucrate.

Fiecare pânză este pornită de la realitate, fiecare are ceva. Am urmărit ritmurile naturii, am urmărit ritmul meu în relație cu exteriorul, am urmărit ritmul vieții în relație cu mine. Toate lucrurile astea undeva se adună și crează adevărate comori pentru un artist pentru că aceasta este baza pe care el lucrează. El înregistrează, fotografiază, adună, sedimentează, pune undeva, în sertare, și atunci când ele sunt pline, simte nevoia de a le structura, de a face ordine în ele, de a le găsi un sens, de a le da un nou sens, de a crea noi realități, pornind de la o realitate existentă,  combinată cu realitatea interiorului său.

Please follow and like us:
0
“Rezonanta Culorii” la Moinesti
Tagged on:                     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *